Egyre többen választják a boltokban kapható termékek helyett a természetes alapanyagokból készült saját házi krémeket. Ha van időnk elkészíteni, valóban hatásosabb lehet, hiszen minden földi jót beletehetünk, a saját bőrtípusunknak megfelelően, adalékanyagok nélkül. Természetesen nem mindenki kever magának otthon saját krémet, mivel a természetes "csodaszereket" használhatjuk magában is. Ebben a sorozatban szeretnék bemutatni néhány jótékony olajat, gyógynövényt, vitamint, a teljesség igénye nélkül.
Már korábbi cikkekben is ajánlottam természetes hatóanyagokat, az argán olajról részletesebben is írtam. Most az avokádóról, és az avokádó olajról írok pár szót.
Az avokádó a babérfélék családjába tartozó, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10–20 m magas fa. Közép-Amerikában honos, a 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik.
Az avokádó ősi haszonnövény, Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztik. A nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmazó terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják. Megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőnek számítanak. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon-termelését. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, foszfor, vas, nátrium, valamint kalcium és magnézium. Az avokádó a legjobb lutein forrás. Csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusok hús helyett is fogyaszthatják. Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet. Serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését. Magas rosttartalma segíti az emésztést. Magjából szirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó egyébként szigorúan tilalmas étel kutyák számára.
Az érett termésekből sok A-, B1-, B2-, C-, E- és D-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. Az avokádó olaj 85%-ban telítetlen zsírsavakból áll. A benne található fitoszterinek felépítésükben hasonlóak a bőrben található koleszterinhez. E tulajdonságoknak köszönhetően az avokádó olaj kiválóan ápolja a száraz, kirepedezett, ekcémás bőrt is, elősegíti a sejtmegújulást. Gyakran alkalmazzák érzékeny, gyulladásra hajlamos, pattanásos bőr esetén, illetve hegek kezelésére is. Masszázsolaj és natúr kozmetikumok készítéséhez is ajánlott. Elfogyasztva segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, csökkenti az LDL-koleszterin szintjét.
forrás: wikipédia, cosmio.hu és vitaminsziget.com